VEELGESTELDE VRAGEN
De overstap van de basisschool naar een school voor voortgezet onderwijs is voor veel ouders en kinderen een intensieve periode. De basisschool begeleidt en ondersteunt ouders en kinderen hierbij. In dit overzicht zijn veelgestelde vragen over de overstap naar het voortgezet onderwijs opgenomen. Heeft u als ouder nog aanvullende vragen over de overstap, dan kunt u contact opnemen met de basisschool.
In de doorstroomwet is vastgesteld dat het bevoegd gezag tussen 10 en 31 januari het voorlopig schooladvies moet hebben uitgebracht. De school kijkt daarvoor onder andere naar hoe de leerling leert, wat deze heeft laten zien, welke resultaten de leerling heeft behaald, wat ze van de leerling weten na acht jaar basisschool en welke groei en ontwikkeling deze tijdens die acht jaar heeft doorgemaakt (motivatie, houding en interesse). Na het uitbrengen van dit advies vindt de afname van de doorstroomtoets plaats. De uitslag van deze toets zal uiterlijk 15 maart bekend zijn. Vanaf schooljaar 2023-2024 moet het schooladvies omhoog bijgesteld worden bij een hogere score op de doorstroomtoets. De wet stelt dat de basisschool het voorlopige schooladvies moet bijstellen als een leerling op de eindtoets ten minste een half niveau hoger scoort dan het schooladvies. In principe wordt het schooladvies bijgesteld naar de score die de doorstroomtoets weergeeft, ongeacht het niveauverschil. Alleen als een bijstelling niet in het belang van de leerling is, mag het schooladvies worden aangehouden. Als het kind het advies praktijkonderwijs heeft dan is de basisschool niet verplicht tot bijstellen.
De basisschool houdt bij het opstellen van het basisschooladvies rekening met: de toetsresultaten uit het leerlingvolgsysteem van groep 6 tot en met 8, ontwikkeling van toetsscores voor de onderdelen begrijpend lezen en rekenen-wiskunde, informatie over andere toetsdomeinen (bijv. spelling en technisch lezen), uitslagen van andere toetsen die op initiatief van de basisschool of het samenwerkingsverband zijn afgenomen.
Nee, het advies van de basisschool is bindend. VO-scholen kunnen het schooladvies niet bijstellen. Zij mogen ook niet op basis van informatie uit het leerlingvolgsysteem van de basisschool vragen het advies bij te stellen. Het kan voorkomen dat de VO-school de basisschool om aanvullende informatie vraagt, bijvoorbeeld een nadere toelichting op de onderbouwing van het advies in het belang van een succesvolle schoolcarrière. Deze informatie kan de VO-school helpen om bijvoorbeeld de begeleiding en ondersteuning van een leerling goed te organiseren.
Ja, een VO-school kan een leerling afwijzen, namelijk als:
- de leerling zich aanmeldt op een onderwijsniveau dat de VO-school niet aanbiedt; Als de leerling een meervoudig advies heeft en de VO-school beschikt niet over een brugklas die correspondeert met het schooladvies dat de basisschool tenminste heeft gegeven (laagste niveau), is de VO-school is niet verplicht de leerling te plaatsen en kan de leerling afwijzen.
- de leerling een ondersteuningsbehoefte heeft waar het ondersteuningsaanbod van de VO-school niet in voorziet. Als een leerling meer ondersteuning nodig heeft dan de school kan bieden, dan zoekt de school van aanmelding met de leerling en de ouders naar een passend alternatief;
- er sprake is van extra criteria waar de leerling niet aan voldoet (dit geldt in Utrecht voor De Passie en X11).
De basisschool meldt elke leerling, in overeenstemming met en namens ouders, aan bij het voortgezet onderwijs via het digitale systeem Onderwijs . Dit kan vanaf 17 maart (mits het definitieve advies is vastgesteld) t/m 31 maart.
Bij de Utrechtse en Stichtse Vechtse VO-scholen is het niet mogelijk om 1 school twee of meer keer op de voorkeurslijst te zetten. Voor scholen in de andere regio’s kan dit wel.
VO-scholen bepalen zelf wanneer de informatiebijeenkomsten plaatsvinden. Raadpleeg voor meer informatie de websites van de betreffende VO-scholen.
De basisschool neemt in het Onderwijskundig rapport op of een leerling extra ondersteuning nodig heeft. De basisschool en de VO-school bespreken de ondersteuningsbehoeften van leerlingen als dit nodig is in een extra overleg of tijdens de warme overdracht.
Nee, een school moet loten als zij meer aanmeldingen heeft ontvangen dan het aantal beschikbare plekken voor dat onderwijsniveau. Het verschilt per jaar welke scholen moeten loten. Ook de niveaus waarop wordt geloot verschillen per jaar. Het komt bijvoorbeeld voor dat een school wel moet loten voor vwo maar niet voor vmbo-gl/tl-havo.
Er wordt geloot door middel van een digitale loting volgens het Bostonmechanisme. Als een kind wordt uitgeloot, wordt het (digitaal) direct aangemeld bij de school van tweede voorkeur. Als ook hier sprake is van overaanmeldingen op het passende onderwijsniveau, volgt opnieuw een loting. Bij uitloting volgt een (digitale) aanmelding op de school van derde voorkeur enz. Aan het einde van de loting is bekend op welke school de leerling is geplaatst. Hierdoor weten alle leerlingen op dezelfde dag op welke school zij zijn geplaatst.
Hoe groot de kans is dat er geloot gaat worden valt niet vooraf te zeggen, dat wisselt per jaar. De schoolbesturen garanderen dat er op elk onderwijsniveau voor ieder kind een plek is in de eigen regio.
De VO-scholen mogen in het geval van overaanmelding voorrangsregels toepassen of leerlingen direct plaatsen. Voorrangsregels en directie plaatsingen zijn alleen maar van toepassing op de eerste voorkeur. Per regio (en soms per school) zijn er verschillende voorrangsregels. Bekijk in de procedures om welke scholen en welke voorrangsregels dit gaat.
Dit gebeurt op verschillende manieren:
- De basisschool geeft bij de aanmelding aan op welk emailadres een ouder/verzorger de uitslag wil ontvangen. Zij ontvangen een bericht uit Onderwijs Transparant zodra de uitslag is geregistreerd op 16 april tussen voor 12.00 uur.
- De VO-school zal een bericht van plaatsing schriftelijk communiceren.
een plaatsingsbesluit is ook een toelating op de VO-school, met uitzondering van X11 en de Passie als een leerling deze scholen niet als eerste voorkeur heeft opgegeven. Deze scholen werken met extra toelatingscriteria en moeten deze nog toetsen voordat zij een leerling kunnen toelaten. Kijk hiervoor op de website van de scholen. Ouders dienen nog wel een getekend inschrijfformulier in te leveren bij de school die de leerling geplaatst heeft. Ouders ontvangen dit rechtstreeks van de VO-school.
Leerlingen die niet zijn geplaatst kunnen zich vanaf 17 april 09.00 uur via de basisschool digitaal aanmelden bij een VO-school die nog plek heeft. Deze zullen de aanmelding op volgorde van binnenkomst behandelen.
SWV VO Zuidoost Utrecht:
Bunnik, de Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Zeist
SWV VO Regio Utrecht West:
Woerden, Oudewater, Montfoort en Ronde Venen
Naar het VO Utrecht en Stichtse Vecht:
Gemeente Utrecht en Stichtse Vecht
SWV VO Zuid-Utrecht:
Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Vijfheerenlanden
Ouders bepalen bij welke V(S)O school de leerling wordt aangemeld. Scholen zelf bepalen echter of het kind ook toelaatbaar is. Het is aan de eerste school van voorkeur om te bepalen of de school kan voldoen aan de ondersteuningsbehoeften. Voor reguliere scholen geldt dat binnen de deelnemende regio’s alle reguliere VO-scholen vanuit hun sterke basis in dezelfde ondersteuningsbehoeften kan voorzien. Als de eerste school van voorkeur bepaalt dat de school niet kan voldoen aan de ondersteuningsbehoeften, is het aan deze VO-school om een toelaatbaarheidsverklaring voor het VSO aan te vragen bij het samenwerkingsverband. Als het samenwerkingsverband de toelaatbaarheidsverklaring niet afgeeft, zal de VO-school de leerling alsnog toelaten. Als het samenwerkingsverband de toelaatbaarheidsverklaring wel afgeeft, kan er een aanmelding worden gedaan bij een VSO-school door ouders.
Tegen zo’n besluit kunnen ouders, maar ook het schoolbestuur, binnen zes weken na afgifte van de tlv bezwaar indienen bij het samenwerkingsverband. Elk samenwerkingsverband heeft voor de bezwaarschriftprocedure een (bezwaar)adviescommissie. De meeste samenwerkingsverbanden hebben zich hiervoor aangesloten bij de Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT). De LBT is ondergebracht bij Onderwijsgeschillen. Op de website van Onderwijsgeschillen staat te lezen hoe zo’n bezwaarprocedure in zijn werk gaat. Daar is ook een formulier te vinden waarmee bezwaar ingediend kan worden bij het samenwerkingsverband.
Ja, een goedkeuring op een voorlopige plaatsingsaanvraag is nog geen officiële aanmelding. Alle leerlingen moeten aangemeld worden nadat ze een voorlopig schooladvies gekregen hebben en uiterlijk op 7 februari 2025. Als je kind een goedkeuring heeft op een voorlopige plaatsingsaanvraag dan betekent dit dat je kind recht heeft op een directe plaatsing na aanmelding. Je kunt er dan zeker van zijn dat de VSO-school je kind ook daadwerkelijk gaat plaatsen.